Ultima Cup 2010

Ultima Nautica Cup 28. april - 02. maj 2010.

 

Ultima Cup 2010 - sada na TV !

Svi oni koji nisu bili imaće priliku da u junu na RTV Studio B, prate serijal Ultima Cup LIVE! koji će se premijerno emitovati petkom od 21h, a reprizirati nedeljom od 11:30h.

U tri emisije po 30 min, uverićete se i sami zašto se ovaj događaj ne propušta, jer ko jednom doživi jedrenje na pravi način, sve ostalo gubi draž.

Bolje od jedrenje je samo jedrenje u dobrom društvu , a Beneteau Rally i Ultima Cup su pravi primeri za to.

Očekujemo i vas!

A sad kako je bilo:

Oko 70 učesnika iz Beograda, Zemuna, Pančeva, Subotice, a bilo je i Mađara, Holanđanki, Nemaca...koji su činili posade deset brodova, nose najlepše uspomene sa ovog događaja, kako sami tvrde.

Ultima Cup 2010Od 28.04. do 02.05.2010. u akvatorijumu južnog jadrana, od Dubrovnika, preko Mljeta , Lastova i Pelješca, vodila se neizvesna borba za što bolji plasman. Tako je to bilo dok se jedrilo, a kad signalna truba proglasi kraj jedrenja za taj dan, rivalitet ustupa mesto druženju, zabavi, uživanju u hrani i piću, muzici... Uz sve to stigli smo i da se delimično upoznamo sa prirodnim lepotama Mljeta, istorijatom Lastova, idilom Kobaša. Probali smo neke od kulinarskih specijaliteta i izvornih proizvoda sa Lastova,... ali idemo redom. 

Posade su bile sastavljene od iskusnih jedriličara ali i od početnika koji su prvi put stupili na brod, različitog uzrasta i oba pola. U ovom slučaju žene na brodovima, nisu bile samo ukras nego su presudno uticale na motivaciju i bodrenje u odsudnim trenucima. Neke od njih, koje su bile prvi put, imali smo problema da ubedimo da stupe na brod, a posle smo imali problema da ih iskrcamo, toliko im se dopalo.

Za razliku od kopna, muškarci se na moru vrlo predano bacaju na kuvanje i pranje sudova, a pojedini polako stiču slavu i ime među kuvarima-jedriličarima. Najmlađi su bez problema izdržali bez igrica i kompjutera (iako su ih nosili), zamenili su ih konopima, slaganjem jedara, kormilom i istraživanjem ostrva na kojima smo pristajali.

Ultima Cup 2010Svaka regata ima propozicije, pa i naša. Pravila su kombinacija regate i vožnje na motor uz navigacisko snalaženje, tako da su sve posade bez obzira na veličinu broda i iskustvo imale priliku da ostvare dobar plasman. Izuzetno važno je bilo odabrati pravu taktiku, obraćati pažnju na kretanje vetrova i menjati kurs u skladu sa tim. I najbrži brod kada upadne u zavetrinu, može samo da pluta, tako da veličina broda i površina jedara nisu garantovali pobedu.

Jedrilo se na brodovima Benetau, dužine od 34 do 50 stopa (10-16m), konfornim krstašima uz jedan regatni krstaš First 47.7 koji je samim tim bio i favorit za pobedu. Posade su brojale od 5 do 10 članova, a većini je ovo bio i prvi put na jedrenju.

Kako se Ultima Cup organizuje po proverenom receptu Beneteau Rally-a , očekivali smo zanimljiv događaj, zato smo poveli ekipu snimatelja profesionalaca, kako bi zabeležili sva dešavanja. To što smo snimali imaćete priliku da gledate u junu na RTV Studio B, a za sada preporučujemo vam da pogledate fotografije koje su napravili sami učesnici.

Naša snimateljska ekipa, krenula je Toyota Prius-om iz Beograda. Pala je i prva opklada: „Ko će potrošiti manje goriva?" Da li jedrilica koja pobedi na regati i koristi dizel gorivo samo kada nema vetra, ili hibridno vozilo Toyota Prius od Beograda do Dubrovnika. Vremenska prognoza je išla na ruku Toyoti, ali ipak je to 480km... Ishod ovog neobičnog čelendža saznaćete ako budete gledali reportažu sa Prvog Ultima Cup-a koja će se emitovati u junu na Studiju B.

Ultima Cup 2010U bazu, ACI marina Dubrovnik, učesnici su stizali sa različitih strana, uglavnom kolima ili avionom do Tivta pa onda shuttle-om ili taksijem do marine. Neki su stigli znatno ranije i to vreme su iskoristili za posetu Dubrovniku. Inače marina u Dubrovniku je jedno od najopremljenijih, poseduje bazen, terene za tenis, mali fudbal, košarku, boćanje... i sve to stoji gostima na raspolaganju.

Prijem brodova, upoznavanje sa mogućnostima i opremom Benetau jedrilica završen je sledećeg jutra. Ostalo je da se na sastanku skiperi informišu o ruti, startnim i ciljnim linijama i propozicijama. Jedan deo posade pobrinuo se za neophodne namirnice i piće za brod, uglavnom niko nije vodio računa o težini koja može da utiče na brzinu, tako da je obližnji supermarket nekako uspeo da zadovolji potrebe naših posada.

Vršene su poslednje pripreme i oficijelni deo regate je mogao da počne.

Ultima Cup 2010Start je bio postavljen na izlasku iz Dubrovačke rjeke, po pravilima sve jedrilice su morale da startuju na jedra. Vreme starta je odlagano dok ne prođe prekookeanski kruzer koji je upravo uplovljavao u Dubrovačku luku. Tačno u 10:40h zvuk trube sa broda Regatnog odbora je označio početak prvog Ultima Cup-a. Prva etapa je bila u dužini od 32NM, a palnirano vreme dolaska na cilj, koji se nalazio kod Polača na Mljetu je bilo 18:00h.

Uz vetar sa severozapada (Maestral) od desetak čvorova, jedrilo se veći deo etape. Stončica i Blue Lady, su jedrili do kraja, dok su ostali u jednom trenutku morali da pojačaju koristeći motore kako bi stigli do 18h.  Redosled prve etape, je ukazivao da će se glavna borba voditi između nekoliko brodova, a favoriti su se očekivano našli na prva dva mesta.

Večera uz morske specijalitete i druženje do kasno u noć, nagovestila je da će dobar provod biti lajt motiv ove regate.

Ultima Cup 2010Jutro na Mljetu mnogi su iskoristili da prošetaju do jezera, a neki i da se okupaju. Mljet je najšumovitije ostrvo na Jadranu, sa dva jezera i Benediktanskim manastirom iz XII veka, na ostrvu Sveta Marija na velikom jezeru.

Zahvaljujući kompaniji Infoteam koja nam je ustupila Garmin uređaje, organizovali smo takmičenje u Orjentiringu. Učestvovala su dva tima (plavi i žuti), pošli su sa različitih pozicija a zadatak je bio da dođu na najvišu kotu na Mljetu sa koje se vidi manastir na ostrvu Sveta Marija.
Ko je pobedio, saznaćete ako pogledate reportažu...

Posle prvog dana izdvojili su se i favoriti „Stončica“ sa skiperom Nenadom Popovićem i „Blue Lady“ sa skiperom Milutinom Miloševićem, a ostale je predvodio „Greben“ sa iskusnim skiperom Zoltan Laslom, iz jedriličarskog kluba Palić.

Drugi dan se jedrilo od Mljeta do uvale Zaklopatica na Lastovu, u dužini od 23NM. Ovo je ujedno bila i najkraća etapa, a nešto slabiji vetar nije značajno uticao, tako da su svi stigli u predviđeno vreme.   Slobodno vreme pre večere neki su iskoristili da obiđu grad Lastovo, koji se ne vidi sa mora, a zašto je to tako, govore mnoge legende od kojih je najverovatnija da su Lastovčani na taj način želeli da se zaštite od napada gusara.  

Ultima Cup 2010Gastronomski vrhunac bila je večera u restoranu Augusta Insula. Zanimljiv meni sa specijalitetima restorana, od proizvoda koje sami uzgajaju i domaćim rakijama (ruže, mirte, rogača)  i vinom, preko pasta sa lokalnim pečurkama, do jagnjetine, brancina i hobotnicu ispod peka.

Treća etapa je bila i najduža, od Lastove do uvale Kobaš na Pelješcu, 44NM. Plovilo se po umerenom jugu, a pred smiraj dana jedrilice su uplovile u Stonski kanal.

Bez obzira što plasman nije bio primaran, ipak kako se bližio kraj tako je rivalitet podigao atmosferu, a bilo je i intersantnih obrta.

Ultima Cup 2010„Stončica“ je zadržala prvo mesto, koje je držala od prvog dana, ali s obzirom da je njihov brod jedini bio regatni krstaš (Beneteau First 47.7), na njihovo insistiranje oni su izdvojeni iz konkurencije , tako da su dobili nagradu za fer play, poklon firme DESK Computers.

Tako da je pobednik odlučen između „Blue Lady“ i „Greben“, a pobedio je Greben zahvaljujući fantastičnom jedrenju u poslednjoj etapi, pod komandom iskusnog kapetana Skala Zoltana.  

Ultima Cup 2010Posadi „Blue Lady“ ostala je uteha da su bili najelegantnija posada za šta se pobrinula holandska firma „Gaastra“, koja proizvodi graderobu za jedrenje, a poznati su po svom atraktivnom dizajnu.

Večera i proglašenje pobednika u restoranu kod Nika, uz muziku i druženje do zore značilo je kraj oficijelnog dela Ultima Cupa.

Narednog jutra, onim redom kako su prethodnu noć odlazili na spavanje, posade su se polako pripremale za povratak u bazu i isplovljavale ka Dubrovniku.

Svi su bili jednodušni u oceni da su se sjajno proveli i da je bolje od jedrenja samo jedrenje u dobrom društvu... do sledećeg Ultima Cup-a , na ovom ili nekom drugom regatnom polju, mirno more i dobar vetar..

P.S. Počelo je prijavljivanje za oktobarski Beneteau Rally, za informacije pozovite , a uskoro i na sajtu.